STED.......STED Kapak

..
 
 
 
Tanınız Nedir'in Yanıtı


  Bu tablo hepatik ensefalopati ile uyumlu bulundu.
 Amacımız hepatik ensefalopatili bir hasta "nasıl gelir?, nasıl tedavi edilir?", konularını kısaca değinmek ve hepatik ensefalopati riskini arttıran nedenlerden özellikle birine dikkat çekmektir. Acil serviste nöbet tutan her hekimin zaman geçirmeden tanısını koyup, tedavisine başlaması gereken, sirozun en önemli ve ölümcül komplikasyonu olan hepatik ensefalopatiyi  inceledik.
 Hastaya hipopotasemi ve hiponatremi tedavisi amacı ile damar yolu açılarak Isolyte M verildi. Nazogastrik sonda konularak bu yolla streptomisin (2 g/gün) başlandı. Ajitasyonu nedeniyle de Halaperidol ampül (5 mg/gün) başlandı. Protein kısıtlamasına gidilen hastada laktüloz şurup 4x20 ml/gün dozunda verildi. 
 Hasta stabil duruma gelince presipite eden nedeninin araştırılmasına gidilerek Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı'ndan konsültasyon istendi. 
 Hastanın genel durumu düzeldikten sonra yapılan endoskopide duodenumda bulbus ülseri görüldü. Helicobacter pylori için biyopsi yapıldı. Biyopsi sonucu alınan dokuda üreaz testi ile H. pylori saptandı. 
 Tartışma
 H. pylori'nin üreaz enzimi ile midede üreden amonyak oluşturduğu ve bunun da hepatik ensefalatiyi kolaytırdığı bilinmektedir. Ayrıca sirozlu hastalarda peptik ülser insidansının artmış olduğu gözlenmiştir. Böylece hastanın H. pylori'ye bağlı geçirmiş olduğu peptik ülser kanaması var olan hepatik ensefalopati riskini daha da arttırmıştır. 
 Bunu bilen doktor, hasta H. pylori eradikasyonuna yönelmiş, karaciğere toksik olup olmadığını araştırarak 10 gün süre ile 2x500 mg Klaritromisin, 4x500 mg Amoksilin, 2x20 mg Omeprozol ile tedavisine başlamıştır. 
 Tedavi bitiminden bir ay sonra kontrole gelen hasta H. pylori negatif saptanmış, ülserde %90 iyileşme saptanmıştır. İkinci ayda yapılan kontrolünde ise, H. pylori yine negatif  bulunmuş ve ülserin tam olarak iyileştiği görülmüş.
 Sonuç olarak; kısa süreli üçlü tedavi rejiminin H. pylori eradikasyonunda etkili olduğu saptandı ve H. pylori eradikasyonunun duodenum ülserinin iyileşmesini sağladığı anlaşıldı. 
 H. pylori eradikasyonu iyileşmiş duodenum ülserinde uzamış remisyonla birliktedir. 
 H. pylori eradikasyonu ile peptik ülserde de iyileşme görülünce hastanın altı ay sonra kontrole gelmesi öğütlenerek, siroz hastalığı açısından düzenli izleminin sürmesine karar verildi. 
 
 Sonuç:
 1. Hepatik ensefalopati, nedeni ne olursa olsun hızla tanı ve tedavi gerektiren bir tablodur. 
 2. Hepatik ensafalopati nedenleri arasında bilinen bir çok etken vardır. Gastrointestinal kanama, aşırı işlevlerinin bozulması, hipopotasemi, hipovolemi, alkaloz gibi sıvı-elektrolit bozuklukları
 Ancak sıklıkla bilinmeyen bir neden de H. pylori'dir. 
 H. pylori bu riski;
 a) Peptik ülser ve bunun sonucu gastrointestinal kanamaya neden olarak, 
 b) Olgumuzda da olduğu gibi üreaz enzimi ile üreden amonyak yaparak oluşturmaktadır. 
 3. Sirozlu hastalarda armış olan H. pylori insidansı, H. pylori eradikasyonununu gerektirir. 
 4. Eradikasyonda üçlü rejim tama yakın iyileşme sağlayarak H. pylori'ye bağlı hepatik ensefalopati riskini azaltır.   

Aldanma, sigara öldürür.
2000 Yılı 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Sloganı

.............................................Başa Dön.....Sayfa Başı