STED.......STED Kapak

..
 
 
 
Görkem Büyüyor


Dr. Selahattin Şenol*
*Doç.; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi AD

 Sultan hamilelik döneminde ikinci çocuğun doğum hazırlıkları nedeniyle uzun süredir Görkem ile ilgili danışma isteği getirmemişti. İkinci çocuğa ilişkin karar aşamasında Sultan, aileye katılacak bebeğin Görkem'de ortaya çıkarabileceği kardeş kıskançlığına ilişkin etkilerini merak etmiş ve bunu kendisine açıklamaya çalışmıştık. Artık Görkem de gelecek kardeşi bekliyordu.
 Zihinsel gelişim dönemleri açısından baktığımızda Görkem bulunduğu yaş ve şimdiye dek gösterdiği gelişim ile artık işlem öncesi dönemden somut işlem dönemine geçmeye başladığına ilişkin özellikler sergiliyordu. Yani artık bebek düşüncesine ilişkin özellikler yerini çocuk düşüncesine bırakmaya başladı. Eğitime ve okula başlama ile ilgili zihinsel kapasiteyi gösteren bağlantı kurma, karşılaştırma, birleştirme gibi zihinsel işlevlerin kazanıldığı bu dönemde henüz soyut kavramlara ilişkin değerlendirme tam olarak yapılamamaktadır. Atasözlerinin ya da fıkraların arkasında gizli olan anlamlar ancak 9-10 yaştan sonra başlayan dönemde kavranacaktır. 
 Bebek, çocuk ve ergenlerin gelişimin böylesi değişme ya da sıçrama gösteren dönemlerinde zorluklar yaşamakta, bu zorluklarını anne babalarına da yansıtmaktadırlar. 2-3 yaşları arasındaki özerklik dönemi, 5-6 yaşlarındaki Görkem'in içinde bulunduğu dönem ve ergenlik dönemi böylesi sıkıntıların en sık yaşandığı geçiş süreçleridir.
 Görkem, henüz soyut kavramları tam olarak kavrayamadığından doğum, başkalarının duyguları, ahlak ve değerler gibi tanımların  karşılıklarını erişkinlerin belirttiği somut açıklamalarla anlamaya çalışıyordu.
 Annenin doğuma gidişi de onun için bir zorunlu bir ayrılıktı. Bu dönemin diğer bir özelliği de henüz düşüncede "bencil" dönemin sürmesiydi. Yani o dönemdeki çocuk herşey ve herkesin kendisi için olduğunu, her istediğinin yerine getirilmesini ve ertelenmemesini ister. Başkalarının gereksinimleri ve istekleri anlaşılamaz. Sultan ne kadar kontrol etmeye çalışsa da gebelik ve doğum Görkem'e ayrılan süreyi ve birlikte oldukları sürenin kalitesini etkilemişti. 
 Belki de Görkem'de kıskançlık ile ilgili ilk duygular başlıyordu. Annesinin eve dönmesi, yeniden birlikte geçirilecek zaman bu duyguları azaltmaya ya da kontrol etmeye yarayacak. Bu arada hem anne hem de babanın çocuk yetiştirme konusundaki  yardımlaşmaları, çocuklardan biri ile anne ilgilenirken diğerine babanın zaman ayırması çocukta "artık önemsenmiyorum, eve yeni gelene daha fazla zaman ayırıyorlar, onu daha çok seviyorlar" biçimindeki somut düşünce özellikleri ile kendini gösteren olumsuz duyguları azaltacaktır.
 Bu kez Sultan danışmadan biz Görkem'in yaşadıkları ya da yaşayacaklarını düşünmüştük. Yayın kurulunda eve yeni gelen kardeşin Görkem üzerindeki ve ailedeki etkilerini konuşurken, Görkem'in kardeşinin de işinin zor olduğunu biliyorduk. Görkem, okuyucular tarafından sevilen bir köşenin kahramanıydı, tanınıyor ve seviliyordu. Kardeşinin de zaman içinde Görkem'i kıskanması için yeterli bir nedendi. Bu nedenle Görkem'in artık bir kardeşle birlikte büyüdüğünü belirterek ona da haksızlık yapmak istemedik.  
 

.............................................Başa Dön.....Sayfa Başı