TTB'nin Sığınmacıların Sorunlarıyla İlgili Uluslararası Girişimine BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden Yanıt

TTB’nin sınırlarımızdaki sığınmacıların sorunları ile ilgili uluslararası girişimine Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yanıt geldi.

TTB Merkez Konseyi, IŞİD’in Sincar’daki saldırılarının ardından Şengal dağlarına sığınan bölge halkının barınma, sağlıklı suya erişim, acil sağlık hizmetlerine erişim, gıda güvenliği, temel sağlık hizmetleri ve kronik hastalıkların tedavisinin sağlanması gibi pek çok alanda sorun yaşadığına dikkat çekerek, FAO, OCHA, UNHCR, FAO Türkiye Temsilciliği, ICRC ve UNICEF’e 21 Ağustos 2014 tarihinde birer mektup göndermişti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan imzasıyla gönderilen mektuplarda; sığınmacıların temel yaşamsal gereksinimlerini karşılayamadığı ve Şırnak, Diyarbakır, Batman, Mardin, Silopi gibi kentlerimizde on binlerce sığınmacının yaşam mücadelesi verdiği hatırlatılmış, TTB’nin bölgede sunulacak hizmetlerde olanakları ölçüsünde katkıda bulunacağının ifade edilmiş, sunulacak hizmetlerde işbirliğine hazır olunduğu vurgulanmıştı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde TTB’ne gönderilen yanıtta ise şu ifadelere yer verildi:

Sayın İlhan,

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) 21 Ağustos 2014 tarihinde göndermiş olduğunuz, Türkiye’ye komşu ülkelerde yaşanan karmaşık insani duruma ve yerlerinden edilmiş insanların yardım ihtiyaçlarına dikkat çektiğiniz mektubunuz dolayısıyla size teşekkür ederim.

FAO halen yaşam çabası içinde, gıda güvenliğini sağlamaya çalışan güç durumdaki ailelere destek vermekte, bu desteğini söz konusu kesimlerin gelecekte gıda ve insani yardımlara bağımlılığını azaltmaya yönelik bir yaklaşımla sürdürmektedir.

Sürmekte olan insani yardım çalışmalarını desteklemek üzere bölgede sunulacak hizmetlere katkıda bulunma taahhüdünüz büyük bir takdirle karşılanmıştır.

Sizden, yaptığınız saygıdeğer önerinin dikkate alınmış olduğunu, ihtiyaç doğduğunda sağlık alanındaki hizmetlerinize başvurmakta tereddüt edilmeyeceğini bilmenizi isterim. Ayrıca, bu öneriniz, sağlık ve sanitasyon alanlarındaki yardımlarla özel olarak ilgilenen ortaklarla, kendilerinin ihtiyaç duyması durumunda mutlaka paylaşılacaktır.

Saygılarımla,

Laurent Thomas

Teknik İşbirliği Bölümü

Genel Müdür Yardımcısı

Mektubun İngilizcesi için tıklayınız.