İnsan Hakları Heyeti Fethiye'de İncelemelerde Bulundu

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Kürtlere yönelik yaşanan ırkçı saldırıların ardından aralarında TTB’nin de bulunduğu İnsan Hakları Heyeti, 18 Mart günü Fethiye’ye giderek incelemelerde bulundu.

Heyette; TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Zencir, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve yerel demokratik kitle örgütleri temsilcileri yer aldı.

 
Heyet önce olayın mağdurları ve tanıkları ile görüşmeler gerçekleştirdi, ardından Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi ve Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ile görüştü.

Yapılan görüşmelerden, yaşanan gerginlik ve saldırılarının planlı ve organize olduğu, önlenebilir olmasına karşın kamu görevlilerin gerekli müdahaleleri yapmadıkları ve olaylar sonrasında mağduriyetlerin giderilmesi hakkında da ciddi çalışmaların olmadığı izlenimi edildi. Heyet, daha önce 1992 yılında yaşanan olaylarla ilgili olayların gerçek faillerinin üzerine gidil(e)memesinin ve cezalandırıl(a)masının bu olayların ortaya çıkmasında rolü olduğu görüşünü bildirdi.

Görüşmelerde, yaşanan bu olaylarla ilgili can güvencesi, seyahat güvencesi, iş güvencesi, siyaset yapma özgürlüğü, düşünce özgürlüğü vb. birçok temel insan hakkının gasp edildiği; süreçten Türkiye demokrasisinin yara alacağı yetkililere ifade edildi.

Heyet, Cumhuriyet Başsavcısı’ndan gerçek faiilerin bulunması için etkin bir soruşturma yürütülmesini talep etti, Fethiye Kaymakamı ve Belediye Başkanı’na da; tüm siyasi partilerinin birlikte bu sorunla yüzleşmesi, çözüm için bir araya gelmesi, olayı kınaması, HDP tabelasının asılması ve seçimlerle ilgili demokratik ortamın sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiği dile getirildi.

Heyet, Fethiye’de yaşanan ırkçı saldırılardan etkilenenler arasında yer alan Beyin Cerrahı Uzmanı Dr. Salih Şahin ile de görüştü.

Dr. Salih Şahin, olaylar sırasında ameliyat masasında ve yoğun bakımdaki hastalarını bırakarak hastaneden ve kentten ayrılması için baskı gördüğünü, kendisinin eşinin ve çocuklarının tehdit edildiğini, geçici bir süre ilçeyi terk etmek zorunda kaldığını, hastanede çalıştırılmaması için hastane sahiplerine baskı yapıldığını ve 1 Nisan 2014 tarihine kadar zorunlu izne çıkartıldığını, muhtemelen izin dönüşü işten atılacağını anlattı.

Heyet, Dr. Şahin’in başta can güvencesi olmak üzere, iş güvencesi, siyaset yapma hakkı ve düşünce özgürlüğüne yönelik baskıların ortadan kaldırılması için yetkililerle görüştü ve bu süreci izleyeceklerini, hazırlayacakları raporu yetkililere ve İçişleri Bakanlığı’na ileteceklerini belirterek ilçeden ayrıldı.