Bir Kez Daha Gördük: Biber Gazı Öldürür!

TTB tarafından 13 Mart 2014 tarihinde yapılan basın açıklamasında “Bir Kez Daha Gördük: Biber Gazı Öldürür! Polislere Sesleniyoruz: Kendi Sağlığınız İçin de Kimyasal Gazları Kullanmaktan Vazgeçin!” denildi.

Basın Açıklaması

13 Mart 2014

Bir Kez Daha Gördük: Biber Gazı Öldürür!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve hekimler olarak ülkemizde daha önce de yaşadığımız örneklerden biliyoruz: Biber gazı öldürür!

Tunceli'de dün akşam saatlerinde bir polis memurunun yoğun kimyasal gaz maruziyeti sonrası kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği haberleri ile bir kez daha bu ölümcül silahın etkilerini tanımış olduk.

14 yaşında bir çocuğumuzun, Berkin Elvan'ın kafasından vurularak öldürülmesinde olduğu gibi biber gazı fişeklerinin" kullanım kurallarının dışında", insanların bedenleri hedef alınarak doğrudan bir ölümcül silah olarak kullanılması bütün Dünya'nın gözü önünde yaşanan bir vahşettir. Geçtiğimiz Haziran ayında çok yaygın olarak polisin başvurduğu bu kullanım biçimi nedeniyle pek çoğunda kırıklar oluşacak biçimde 100'den fazla yurttaşımız ağır kafa travmasına uğramış, 11 kişi gözünü kaybetmiş, çok sayıda yurttaşımızın kol ve bacaklarında kırıklar oluşmuştur. Ancak bundan da öte bu gazların çok yoğun biçimde insanların üzerinde kullanılması, kapalı alanlara, evlerin içine, futbol sahalarına, tribünlere, hastanelere kadar atılması bu konunun ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini göstermektedir.

Gezi olayları sırasında TTB'nin yürüttüğü web tabanlı çalışmada 11 binden fazla yurttaşımız yaşadıkları yoğun sağlık problemlerini aktarmışlardır. Bulgular bir rapor olarak yayınlanmış ve TTB tarafından Türkiye ve Dünya literatürüne kazandırılmıştır. Öncesinde Metin Lokumcu'nun, Çayan Birben'in ölümlerinden biliyoruz. Altta yatan bir akciğer ve kalp rahatsızlığı varsa bu kimyasal gazlar kişinin ölümüne yol açabilmektedir. Son olarak Gezi olaylarında çalıştığı dersanede günlerce gaz altında kalan temizlik işçisi İrfan Tuna'nın görevi başında ölü bulunması konuyu bir kez daha gündeme getirmiştir. Daha önce Metin Lokumcu için olduğu gibi İrfan Tuna'nın ailesinin başvurusu üzerine TTB bir bilimsel kurul oluşturarak konuya ilişkin rapor hazırlığı yürütmektedir.

TTB ayrıca kimyasal gösteri kontrol ajanlarının tüm Dünya'da yasaklanması için Dünya Tabipler Birliği nezdinde girişimlerde bulunmuş ve bu amaçlaorada da bir çalışma grubu kurulmasını sağlamıştır. TTB'nin de içinde bulunduğu Dünya Tabipler Birliği çalışma grubu faaliyetlerini sürdürmektedir.

TTB'nin oluşturduğu Kimyasal Gösteri Kontrol Ajanları Bilim Kurulu'nun öncelikli açıklamalarında yer almaktadır. Toplumsal olaylarda bu gazların kimyasal etkileri nedeniyle en fazla risk altında olanları gazeteciler ve polislerdir. Yoğun gaz altında kalan bu meslek mensuplarının, her ne kadar maske kullansalar da, gazların gerek filtrelerden geçebilmesi,  gerekse de ciltten geçiş ve elbiseler üzerinde tutunarak uzun süre bedende kalması nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşaması ihtimali yükselmektedir. Bu tür etkilenmeler uzun vadede bugün tam bilinmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecektir. Polisler elbiseleriyle bu gazları evlerine taşıdıkları için aile bireylerini de bu gazların kronik etkilerine maruz bırakmaktadırlar.

Dün gece Tunceli'de polis memuru Ahmet Küçüktağ'ın ölmesi hepimizi üzmüştür. Kendisine Tanrı'dan rahmet ailesine başsağlığı diliyoruz. Kendisinin ölümünden önce saatler boyu yüksek miktarda gaza maruz kalması, haklı olarak yaşadığı kalp rahatsızlığının biber gazı maruziyeti ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Ahmet Küçüktağ'ın ailesinin başvurması durumunda TTB oluşturacağı bilimsel heyetle ölümüne ilişkin verileri derleyerek rapor hazırlamaya hazırdır.

Bir kez daha uyarıyoruz. Biber gazı öldürür. Polislere sesleniyoruz. Sadece üzerine gaz attığınız yurttaşlarımız ve gazeteciler değil sizler de özellikle tehlike altındasınız! Ahmet Küçüktağ'ın ölümü de göstermiştir ki kendinizin ve ailenizin sağlığı için biber gazı kullanmaktan acilen vaz geçmeniz gerekmektedir.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi