Ölümsüzlüğünün ilk gününde Türkiyeli hekimler olarak saygıyla önünde eğiliyoruz

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal'in vefatıyla ilgili açıklama yaptı.

Ölümsüzlüğünün ilk gününde Türkiyeli hekimler olarak saygıyla önünde eğiliyoruz

Yaşar Kemal (1923-∞)

"Ülkelerin türkülerini yaratanlar kanunlarını yaratanlardan daha güçlüdür." Yaşar Kemal

Yaşar Kemal’in ölümü bugün İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Akif Karan tarafından duyuruldu:

"Yaşar Kemal Beyefendi bugün (28 Şubat 2015) saat 16:46 itibariyle maalesef vefat etmiştir, kendilerini kaybettik."

Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türkiyeli yazar Yaşar Kemal, Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Ernis köyünden Adana’ya taşınan, kendi deyimiyle “Cumhuriyetin ilk yıllarında bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu" olarak doğdu. Yaşar Kemal doğduğu toprakları, o toprakların geçmişini, yaşadığı dönemle birlikte ören büyük bir edebiyat insanıydı.

Yaşar Kemal, İnce Memed adlı eseriyle adını ölümsüz yazarlar arasına yazdırdı. Anadolu'nun sözlü kültürünü, deyişlerini modern edebiyata taşıdı, yeni sözcükler yarattı. Türkçe'yi zenginleştiren edebiyatçıların başında geldi.

Yaşar Kemal halk için mücadeleden hiç kopmadı, Türkiye'nin vicdanı oldu.

Yaşar Kemal’in vasiyeti niteliğindeki sözlerini unutmayacağız:

“Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. Şunu söylemek istiyorum ki ben 'angaje' bağımlı bir yazarım. Kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım. Bilinçli olarak ben aydınlığın türküsünü, iyiliğin, güzelliğin türküsünü söylemek istedim. Romanlarım yaşam gibi doğru söylesin, yaşamla birlik olsun istedim. Çünkü yaşam umutsuzluktan umut üretmektir. İnsan umutsuzluktan umut üreterek bugüne kadar gelmiştir.

Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar."

Yaşar Kemal, Büyük Usta!

Yerin kalbimizde Dede Korkut'un, Karacaoğlan'ın, Yunus Emre'nin, Nazım Hikmet'in yanıdır.

Ölümsüzlüğünün ilk gününde Türkiyeli hekimler olarak saygıyla önünde eğiliyoruz.

Türk Tabipleri Birliği

Merkez Konseyi