Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yılında 'Hekimler Barış İçin Bir Araya Geliyor'

Türk Tabipleri Birliği, Avusturya Tabipler Birliği ve Yeni Zelanda Tabipler Birliği, Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla, Çanakkale Tabip Odası'nın ev sahipliğinde "Hekimler Savaşa Karşı Barışı Savunuyor" panelinde bir araya gelecekler.

25 Nisan 2015 günü gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, saat 11.00'de Anzac Birliklerine sağlık hizmetlerinin sunulduğu Hill Tepesi, saat 12.00'de Osmanlı Ordu Birliklerine sağlık hizmetlerinin sunulduğu Ağadere Mecruhin Hastanesi ziyaret edilecek. Saat 14.30'da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda "Hekimler Barış İçin Bir Arada" başlıklı konferans gerçekleştirilecek.

Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu, 21 Nisan 2015 Salı günü konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Hülya Görgün okudu.

Program afişi için...

21.04.2015

SAVAŞIN YÜZÜNCÜ YILINDA HEKİMLER ÇANAKKALE'DE BARIŞ İÇİN BİR ARADA

Çanakkale savaşlarının 100 yılında Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk Hekimleri olarak savaşın acı hatıralarından sonsuz barışa kavuşmak umuduyla yeniden bu topraklarda bir arada olacağız. Tam 100 yıl önce bugünlerde farklı inançları olan, farklı dilleri konuşan ve farklı etnik kökene sahip birbirini hiç tanımayan yüzbinlerce genç insan, başkalarının çıkarlarını gerçekleştirmek uğruna hayatlarını feda ederlerken; hekimler yaşanan onca düşmanlığa ve ölüme inat, insanları yaşatmak için mücadele etmekteydi. Cephede sıkılan her kurşunun karşısına bir hekim, bir hemşire çıkmakta ve ölümün elinden insanları almak için yarışmaktaydı. Ancak savaş on binlerce genç insanı, yüzbinlerce anne, baba, kardeş, sevgili, nişanlı, eş ve çocuğu da yaşama dair hayallerini bir daha yaşanmamak üzere bu topraklara gömdü.

Yüzyıl önce bu topraklarda yaşanan trajedi halen o kadar ağırdır ki burada savaşan halkların çocukları olarak bizler, acıyı ancak dostça, kardeşçe ve barış içinde paylaşarak hafifletebiliyoruz.  Barışın değerini herkesten çok biz hekimler biliyor ve ona sımsıkı sarılıyoruz.

Çanakkale Savaşları, geride kalmış on yıllar boyunca savaşmak zorunda kalmış, fakirlikten bitap düşmüş bir halkın vatanı söz konusu olduğunda neleri feda edebileceğinin göstergesi olması yanında sömürgecilerin hırsları uğruna hayatlarının baharında pek çok genç insanın yaşamını hiçe saymalarına sebep olmuştur. Yine de bir teselli kaynağı olarak bu savaş, cephede savaşan ve birbirini o güne kadar tanımamış halkların dostluğu ile sonuçlanmıştır. Bu savaşın komutanlarından devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk; “Bu topraklarda canlarını veren her genç insan artık bizim çocuğumuzdur. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır” diyerek hayatını kaybetmiş ANZAC askerlerinin annelerinin acılarını paylaşmıştır. Onların torunları olarak bizler de ebedi dost ve kardeş olduğumuzu bugün buradan tüm dünyaya duyuruyoruz.

Büyük paylaşım savaşından 100 yıl sonra, yine bir 25 Nisan günü Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda Hekimleri olarak tüm dünyaya hekimlik mesleğinin var olma amacının, insanın daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi için çalışmak ve insanlığın düşmanı olan savaşla mücadele etmek olduğunu haykırmak için Gelibolu’da bir araya geleceğiz. Amacımız savaşların olmadığı bir dünya yaratmaktır. Böyle bir dünya olabileceğine biz hekimler canı gönülden inanıyoruz.

Bu amaçla 25 Nisan 2015 sabahı Çanakkale Tabip Odası ev sahipliğinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Avusturalya ve Yeni Zelanda Hekimler Birliği Başkanları ile birlikte saat 11:00’de ANZAC Birliklerine sağlık hizmetlerinin sunulduğu Hill Tepesi, saat 12:00’de Osmanlı ordu birliklerine sağlık hizmeti sunulan Ağadere Mecruhin Hastanesi bölgeleri ziyaret edilecektir. Saat 14:30’da da Çanakkale’de Süleyman Demirel Konferans Salonunda “Hekimler Barış İçin Bir Arada” konulu bir panel gerçekleştirilecektir.

Savaşın yok edilebildiği bir dünyayı yaratmak, küresel barışa katkı sağlamak amacıyla yaptığımız bu programa tüm Çanakkale Halkı davetlidir.

Çanakkale Tabip Odası